Wynajem mieszkania - porady i doświadczenia...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszz
    Ambiente
    • 2009
    • 167

Możesz poszukać firmy zarządzającej mieszkaniem. Opłata 10-15% miesięcznie od kwoty z umowy. Pomagają w szukaniu, sami czesto wystawiają w ramach uslugi ogloszenia oraz przeprowadzają wstepna selekcję. W ramach oplaty miesiecznej rozliczają cie z us, wplaty za czynsz plus liczniki dokonuje wynajmujacy na ich rachunek. Reagują jak sa jakieś opóźnienia w płaceniu. Mogą także dokonywać inspekcji lokalu.

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14889
      • Octavia IV (NX3)

Tu nie chodzi o szukanie kogoś, kto się tym zajmie. Chodz, że do tej pory US interpretował jako zgodne rozliczanie się w uproszczonej formie, taniego ryczałtu. A teraz zmienili zdanie i tego nie akceptują. OK. Tylko dlaczego mają prawo żądac podatku wstecz z odsetkami!!! Od tego roku nakazać to rozumiem. Jeszcze lepsi złodzieje od poprzednich.
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14889
        • Octavia IV (NX3)

Mam takie pytanie. Czym ryzykuje właściciel mieszkania, jeśli zgodzi się na prowadzenie działalności gospodarczej w wynajmowanym mieszkaniu? Na pewno dodatkowe problemy z ewentualnym wyrzuceniem najemcy, bo firma figuruje pod tym adresem mimo wykopania lokatora. Wnioskuję, że raczej nie powinienem wyrażać na to zgody. Najlepiej jak odpowiedzieliby prawnicy i Ci co mają doświadczenie w tym temacie.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

O, fajnie że odkopałeś. Może i mi ktoś doradzi.
          Potrzebuję wzoru fajnej umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (jestem sprzedającym).
          Wzór uwzględniający to, że Kupujący daje mi zadatek a ja czekam ileś tam tygodni na wpłatę pozostałej kwoty (Kupujący bierze kredyt).
          Aha, czy umowa przedwstępna musi być podpisana notarialnie jeśli Kupujący bierze kredyt na to mieszkanie?
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

PKO nie wymagalo notarialnej formy umowy przedwstępnej.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14889
              • Octavia IV (NX3)

To zależy od banku. Nie ma obowiązku.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Koszt tej umowy i tak pokrywa kupujacy, wiec czym sie kolega w sumie martwi ??

Kupno mieszkania na kredyt... jakos ostatnio na rynku zauwazylem ze na kredyt to mozna samochod kupic i to nowy z salonu, a mieszkanie to tylko gotowka, bo inaczej zaraz zaczyna sie podbijanie ceny przez niby innych kupujacych, albo samego sprzedajacego tak normalnie 10-15% na wstepie.

A z drugiej strony, jak widze w jaki sposob nieruchomosci poszly w gore, to do konca tego nie rozumiem. 500+ tak to wspomoglo czy co takiego wydarzylo sie na rynku ?? Mieszkanie ktore 8 lat temu kupilem w stanie do remontu, dzis w stanie do remontu jest warte o 20% wiecej. A nic tej ceny nie uzasadnia, bo sa jeszcze bardziej zapuszczone, wymagaja jeszcze wiekszego nakladu finansowego na remont, blok jest starszy, okolica nie stala sie bardziej atrakcyjna.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Poprostu taka moda. Nikt nie jest "fraj.." I nie będzie wynajmować. A potem płacz, ze na wszystko brakuje. Ludzie naoglądają sie jakis motywacyjnych kursów i idą na głęboką wodę. Każdy chce byc biznesmen co w nieruchomosci inwestuje. Albo dom buduje bo to inwestycja szkoda tylko, ze niektórzy potem musza od gardła odstawiać przez najniższe 30/40 lat. Tzn całe życie.
                  Owczy pęd nic więcej. Moi znajomi kupili ostatnio kawałek szeregowca podbijali w górę cene z startowej 200 skończyła sie na prawie 240 tys. euro. Da sie ? Da sie

Komentarz

• lu5asz
                    RS
                    • 2011
                    • 2006
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez piramida Zobacz wpis
                    Ostatnio znajomy administrator wspominał że przed wynajęciem mieszkania należy spisać umowę notarialną w której będzie wskazany adres pod który najemca może się wyprowadzić w razie problemów, podobno gwarantuje to usuniecie pasożyta gdy ten nie będzie chciał regulować należności bez konieczności eksmisji i plątania sie po sądach.
                    To tzw. umowa najmu okazjonalnego. Wielu najemców nie chce tego typu umowy hehe
                    Kondziu

OCP

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez lu5asz Zobacz wpis
                      To tzw. umowa najmu okazjonalnego. Wielu najemców nie chce tego typu umowy hehe

Niechca najczesciej tacy, ktorzy z gory zakladaja ze przestana placic, albo poniszcza lokal.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• pandzik
                        RS
                        • 2011
                        • 2254
                        • Seat

Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpis
                        O, fajnie że odkopałeś. Może i mi ktoś doradzi.
                        Potrzebuję wzoru fajnej umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (jestem sprzedającym).
                        Wzór uwzględniający to, że Kupujący daje mi zadatek a ja czekam ileś tam tygodni na wpłatę pozostałej kwoty (Kupujący bierze kredyt).
                        Aha, czy umowa przedwstępna musi być podpisana notarialnie jeśli Kupujący bierze kredyt na to mieszkanie?
                        To daj maila. Ja ciągle sprzedaję - ale już nie kupuję mieszkań. Wyleczyłem się. W lipcu i sierpniu sprzedałem dwa mieszkania. Jedno w pełni kredytowane a inne w części. Żaden z banków nie chciał na umowie przedwstępnej pieczątki notariusza. Raz tylko musiałem aneksować umowę bo bank nie chciał w niej zapisu o sprzedaży wyposażenia za oddzielną sumkę.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
                          Koszt tej umowy i tak pokrywa kupujacy, wiec czym sie kolega w sumie martwi ??

Kupno mieszkania na kredyt... jakos ostatnio na rynku zauwazylem ze na kredyt to mozna samochod kupic i to nowy z salonu, a mieszkanie to tylko gotowka, bo inaczej zaraz zaczyna sie podbijanie ceny przez niby innych kupujacych, albo samego sprzedajacego tak normalnie 10-15% na wstepie.

A z drugiej strony, jak widze w jaki sposob nieruchomosci poszly w gore, to do konca tego nie rozumiem. 500+ tak to wspomoglo czy co takiego wydarzylo sie na rynku ?? Mieszkanie ktore 8 lat temu kupilem w stanie do remontu, dzis w stanie do remontu jest warte o 20% wiecej. A nic tej ceny nie uzasadnia, bo sa jeszcze bardziej zapuszczone, wymagaja jeszcze wiekszego nakladu finansowego na remont, blok jest starszy, okolica nie stala sie bardziej atrakcyjna.
                          Ja mam w tej chwili sytuację, że o mieszkanie licytują się dwie osoby... Ale już chyba się dogadaliśmy i w weekend piszemy umowę przedwstępną. Osoba kredytująca dała mi 6kzł wyższą ofertę od gotówkowej.

Co do cen - jak masz mieszkanie w fajnej lokalizacji to ono zawsze nabiera wartości (oczywiście pod warunkiem, że nie zostało za nie przepłacone).
                          Ale znów ja kupiłem deweloperskie 10 lat temu i dziś (mam nadzieję) jest ono po pierwo-wykończeniu i poważnym remoncie 2 lata temu warte ze 20% więcej niż w dniu zakupu - a lokalizacja taka sobie
                          Adam... Używam:

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez pandzik Zobacz wpis

To daj maila. Ja ciągle sprzedaję - ale już nie kupuję mieszkań. Wyleczyłem się. W lipcu i sierpniu sprzedałem dwa mieszkania. Jedno w pełni kredytowane a inne w części. Żaden z banków nie chciał na umowie przedwstępnej pieczątki notariusza. Raz tylko musiałem aneksować umowę bo bank nie chciał w niej zapisu o sprzedaży wyposażenia za oddzielną sumkę.
                            Wysłałem PW.
                            Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...